Årets fältsäsong är igång och marinbiologer från AquaBiota har nyligen kommit tillbaka från en undersökning av fiskförekomsten kring Eystrasaltbanken som är ett exponerat utsjöområde mitt i Bottenhavet. Undersökningen utfördes på uppdrag av wpd som vill utforska möjligheterna till att uppföra en vindkraftpark i området.
Fältundersökningarna genomfördes under fyra dagar ute till havs med eDNA och nätprovfiske i syfte att kartlägga fisksamhället i området. Informationen kommer att ligga till grund för en kommande miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för den planerade vindkraftsparken. Endast fyra fiskarter påträffades i nätprovfisket men vi förväntar oss att fler arter kommer att förekomma i eDNA-undersökningen eftersom den metoden är bättre för att beskriva artsammansättningen av fisk. Dessa analysresultat kommer om några månader.
Sommarens fältarbete inleder en rad undersökningar som kommer genomföras i området. Redan i höst återvänder AquaBiota för ytterligare provfisken med syftet att studera säsongsvariationer av fisksamhället. Även videoinventeringar och bottenhugg kommer att genomföras för att kartlägga undervattensvegetationens utbredning och förekomsten av bottenlevande djur.
De planerade fältundersökningarna är startskottet för en ny och fördjupad kunskap om naturmiljön i denna avlägsna och outforskade del av Bottenhavet och AquaBiota ser fram emot ett fortsatt bra och meningsfullt arbete tillsammans med wpd. Även Storgrundet utanför Söderhamn kommer att undersökas på motsvarande sätt denna sommar.