Antalet tumlare i den akut hotade Östersjöpopulationen har beräknats till ca 450 djur (95% konfidensintervall 90 – 997). Modellerade kartor över tumlarnas utbredning över året visar att det viktigaste området under maj – december när kalvarna föds, får di och de vuxna djuren parar sig igen är kring Midsjöbankarna söder om Gotland. Resultaten bygger på två års datainsamling med akustiska detektorer placerade på 304 positioner i alla EU-länder kring Östersjön. Detektorerna har registrerat tumlarnas högfrekventa ekolokaliseringssignaler och genererat världens största akustiska dataset mätt i tid.
Med kunskap om populationens storlek och utbredning i tid och rum är det nu möjligt att sätta in effektiva och precisa bevarandeåtgärder.
Arbetet har genomförts i projektet SAMBAH – Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour Porpoise. SAMBAH är finansierat av EU-programmet LIFE+, nationella medel samt övriga finansiärer.
Resultaten presenterades och möjliga bevarandeåtgärder diskuterades på en internationell konferens på Kolmårdens Djurpark 8 – 9 december 2014. I konferensen deltog 80 personer från ett brett spektrum av intressenter från 10 olika länder. Konferensen följdes av en svensk workshop 9 -10 december om hur vi skall rädda tumlaren i svenska vatten, arrangerad av Havs- och Vattenmyndigheten tillsammans med SAMBAH-projektet. På den svenska workshopen presenterades verksamheter som påverkar tumlare och möjliga lösningar diskuterades. Även på denna workshop var det en bred uppslutning med 37 deltagare från flertalet branscher.
Resultaten från konferensen och workshopen kommer att presenteras både som rapporter och film. De kommer även att ligga till grund till pågående och framtida nationellt och internationellt arbete med att bevara tumlare i Östersjöregionen.
Relativ densitet av tumlare (Sambah)