Figur 1. Illustration över begreppen värdekärna, värdetrakt och värdenätverk inom marin grön infrastruktur. En värdekärna är en lokal med en ekosystemkomponent (art/artkomplex/biotop; här illustrerade av alfågel, blåmusselbiotop och fucusbiotop) som har ett högt naturvärde, baserat bl.a. på kriterierna biodiversitet, hotstatus och ekosystemtjänst. En värdetrakt är ett område med många värdekärnor. Ett värdenätverk är en ny föreslagen term som åsyftar ett nätverk av värdekärnor med en fungerande konnektivitet. Nyckelfaktorer åsyftar strukturer, funktioner och processer som möjliggör en fungerade grön infrastruktur dvs. vilka krav som ställs på livsmiljö och spridning (Hogfors 2015).
Rapporten ”Marin grön infrastruktur – naturvärdesbedömning, nyckelfaktorer och påverkansfaktorer” (Hogfors 2015) ger förslag på ett ramverk kring arbetet med marin grön infrastruktur. I ramverket föreslås definitioner av begrepp inom grön infrastruktur för marin miljö (Figur 1).
Centralt i det föreslagna ramverket är att utgå från en naturvärdesbedömning av biotiska ekosystemkomponenter (Figur 2). Vi föreslår att naturvärdesbedömningen görs i två steg. Dels på regional nivå och dels på lokal nivå. Detta tillvägagångsätt ger samordningsvinster och harmonisering mellan områden utan att lokala aspekter tappas.
Rapporten ”Kartunderlag för marin grön infrastruktur – behovsanalys, datasammanställning och bristanalys” (Enhus & Hogfors 2015) analyserar behoven av yttäckande kartunderlag för marin grön infrastruktur samt annan marin planering och förvaltning. Dessutom har en sammanställning gjorts över tillgången på yttäckande kartunderlag som beskriver utbredningen av olika habitat, biotoper och biotopkomplex samt ett urval av arter. Kartorna har utvärderats utifrån kartans relevans för de förvaltningsbehov som identifierats, dess kvalitet och dess rumsliga täckning. Sammanställningarna är gjorda på länsbasis.
Vidare är en översiktlig nationell bild klar över marin grön infrastruktur, vilken har baserats på befintliga nationella data. Två kartor över Sveriges havsområden har producerats. En som visar karterade naturvärden och en som visar både karterade och förmodade naturvärden (Wijkmark 2015).
Projekten har utförts på uppdrag från Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och ingår som en del av det arbete som är kopplat till regeringsuppdraget grön infrastruktur.[1]
Figur 2. Urval av biotiska ekosystemkomponenter som ska förvaltas kan dels göras genom direkt välja vilka komponenter som ska förvaltas eller genom att följa ett antal uppsatta kriterier i en naturvärdesbedömning. Det senare alternativet medför att större hänsyn tas till lokala aspekter (Enhus och Hogfors 2015).
[1] Regeringen 2014. Uppdrag att ta fram riktlinjer och en genomförandeplan avseende regionala handlingsplaner för grön infrastruktur. M2014/1948/Nm