På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har AquaBiota tagit fram underlagsmaterial till myndighetens vägledning gällande sötvattenuttag (grund- och ytvatten). Vattenuttag avser den mängd vatten som pumpas upp ur sjöar, vattendrag, kustvattenområden eller grundvattenmagasin för att användas i samhället i större eller mindre sammanhang, kommunalt eller enskilt.
Arbetet inom vattenförvaltningen syftar till att säkerställa en god balans mellan vattenuttag samt tillgången på ytvatten och grundvatten. Målet är också att förebygga och begränsa mänsklig förorening samt förhindra negativa effekter för växter och djur i anslutna akvatiska ekosystem och grundvattenberoende terrestra ekosystem, i enlighet med miljömålet Levande sjöar och vattendrag. Uttag av vatten från yt- och grundvatten klassas som vattenverksamhet, vilket regleras i miljöbalken och omfattas av särskild tillståndsplikt.
Uppdraget gick ut på att beskriva olika tekniker som är vanliga i samband med olika typer av vattenuttag (grund- och ytvatten) samt beskriva deras påverkan på miljön.
Exempel på tekniker:
- Snötillverkning
- Bevattning
- Industriellt/process
- Dricksvatten
- Värme/kylvatten
- Bygg-/infrastrukturprojekt
Exempel på påverkan:
- Påverkan på vattenflöden av vattenuttag och ett minskat vattenflödes påverkan på vattenmiljön
- Fysisk och kemisk påverkan på vattenmiljön, bl.a. till följd av själva vattenuttaget, påverkan på bottenfauna och fisk etc.
- Påverkan på natur- och vattenmiljön för anordningar för vattenuttag
- Påverkan på omgivningen i form av buller, utsläpp av sedimentationsvatten