AquaBiota lokaliserade datakällor om förekomst och utbredning av marina däggdjur från flertalet länder. Dataseten prioriterades efter relevans och strukturerades för överföring till PoMM-databasen.
Tumlare och gråsäl, två arter av marina däggdjur som förekommer i Östersjön.
PoMM – Protection of Marine Mammals var ett samarbetsprojekt inom European Defence Agency (EDA). I projektet deltog försvarsmakterna i Sverige, Tyskland, Norge, Nederländerna, Italien och Storbritannien. I Sverige utfördes uppdraget av Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) på uppdrag av Försvarsmakten och Försvarets Materielverk (FMV). FOI anlitade AquaBiota Water Research för insamling av data till projektet.
Syftet med PoMM var att minska risken för påverkan på miljön vid användning av aktiv sonar. Detta kan uppnås genom förbättrad riskuppskattning vid planering och genomförande av marinens aktiviteter, samt genom automatisk detektion och identifikation av marina däggdjur i närområdet. Som stöd för detta etablerade PoMM en databas med relevant information om miljöförhållanden och om marina däggdjur i europeiska vatten. Exempel på relevant information om marina däggdjur är säsongsmässig förekomst, utbredning, populationstäthet, hörsel och läten för de arter som förekommer i aktuella vatten.
På uppdrag av FOI har AquaBiota lokaliserat svenska, finska, estniska, lettiska, litauiska och polska datakällor om förekomst och utbredning av marina däggdjur. Dataseten har prioriterats efter relevans för PoMM och AquaBiota samlade in och strukturerar prioriterade data för överföring till PoMM-databasen.
PoMM pågick 2010 – 2013 och AquaBiotas uppdrag 2011 – 2012.