Kustfiskebestånden i Östersjön har genomgått ett regimskifte de senaste decennierna, där större rovfisk (gädda och abborre) har ersatts av spigg, vilket i sin tur har orsakat negativa förändringar för ekosystemen, lokalsamhällena och för både yrkes- och fritidsfiskarna. Olika bakomliggande förklaringar till förändringen lyfts fram de senaste åren, men orsakssambanden är inte helt klarlagda.
AquaBiota deltar i det Formas-finansierade projektet MYSTIC, som syftar till att skapa en bättre förståelse för vad som ligger bakom regimskiftena, med utgångspunkt i att pungräkor (mysider) kan ha en stor roll att spela i detta pågående drama. Pungräkor äter i huvudsak djurplankton, vilket även tidiga gädd- och abborryngel också gör. Hypotesen är att under tidig vår, när gädd- och abborrynglen är som mest sårbara, blir de utkonkurrerade av pungräkor. Eftersom rekryteringen av gädda och abborre därmed går om intet, bereds vägen för spiggen att tränga undan de tidigare dominerande rovfiskarna. Anledningen till att detta sker nu, och inte tidigare, kan vara flera. Till exempel kan klimatförändringarna ha lett till att pungräkorna numera migrerar in i kustområdena tidigare än förr, eller att populationen tillväxt så pass mycket att det först nu ger en effekt. Stora beståndsförändringarna av torsk, sill och skarpsill kan också ha bidragit till att pungräkornas utbredning i tid och rum eventuellt förändrats.
Med en bättre förståelse om vad som orsakar dessa regimskiften ökar möjligheten att identifiera effektiva åtgärder. Projektet syftar med andra ord även till att bidra med evidensbaserade förslag om möjliga åtgärder som kan sättas in för att vända den negativa utvecklingen.
Projektet leds av Martin Ogonowski på SLU Aqua. Det finansieras via Formas och pågår 2022 till 2024.