På uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten har AquaBiota deltagit i arbetet med att ta fram Mosaic.
Mosaic är ett verktyg för att identifiera värdefulla marina områden med särskild betydelse för biologisk mångfald och ekosystemtjänster i livskraftiga och ekologiskt representativa nätverk. Syftet med verktyget är att bidra till ett ekosystembaserat, adaptivt och funktionellt perspektiv vid rumslig naturvård. Genom att belysa och kartlägga marin grön infrastruktur ger Mosaic underlag för rumslig förvaltning, såsom havs- och kustzonplanering, områdesskydd samt andra frågor som behöver prioriteras rumsligt, till exempel restaurering och havs- och fiskförvaltning. Avsikten är att verktyget ska användas för att identifiera och bedöma värdefulla områden genom att så förutsättningslöst som möjligt analysera olika biotiska ekosystemkomponenter som arter, populationer, livsmiljöer och organismgrupper i ett landskapsperspektiv. Med ett gemensamt underlag att utgå ifrån kan arbetet samordnas så att rätt åtgärd och förvaltning hamnar på rätt plats.
Mosaic är indelat i en förberedande del och en genomförandedel. I den förberedande delen, som samordnas av Havs- och vattenmyndigheten har ett stort antal experter arbetat med att samla in och syntetisera bästa tillgängliga kunskap för att göra generella, ej platsspecifika, bedömningar. Dessa bedömningar kan därefter användas för landskapsanalyser och platsspecifika bedömningar i Mosaics genomförandedel. Med andra ord fokuserar bedömningarna på generella mönster, inte på rumslig variation. Det gör det enklare att följa ekosystemets förändringar över tid och inkludera ny kunskap vid de återkommande revideringarna. I denna del ska även rekommendationer och beslut fattas inför nästa del. I genomförandedelen ska utförande part utgå från platsspecifika fältdata bestående av biotiska ekosystemkomponenter eller naturvärdesinventeringar. Fokus är i första hand att identifiera ekosystemens rumsliga variation.
Mosaic utgår från internationellt vedertagna kriterier satta av FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD 2008). Kriterierna har inkluderats i ramverkets olika delar och steg för att nå uppsatta mål och en praktisk arbetsordning. För Mosaic har också kriterier för slutliga ekosystemtjänster inkluderats då avsikten är att belysa grön infrastruktur som underlag för olika typer av rumslig förvaltning.
Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.
Se även forskningsprojektet IMAGINE som kommer undersöka effekterna på marin grön infrastruktur under olika scenarier av mänskliga aktiviteter, vilka i sin tur påverkas av rättsliga förutsättningar och förvaltningsstrategier.