Kan storskalig utbyggnad av vindkraft till havs vara ekologisk hållbar? AquaBiota har i tidigare studier kunna konstatera att påverkan kan variera stort beroende på var man bygger vindkraftsparker, vilken teknik som används, och vilka marina organismer som finns i närmiljön.
Inom det treåriga forskningsprojektet Marin Medvind – Underlag för storskalig hållbar vindkraft till havs kommer vi att syntetisera information om hur berörda arter och habitat påverkas för att storskaligt kunna simulera ekologiska effekter för olika utbyggnads- och konstruktionsalternativ baserat på lämpliga platser för vindkraft. En kartläggning och analys av relevant lagstiftning samt praxis relaterade till miljöpåverkan av havsbaserad vindkraft tillämpliga vid planering och tillståndsgivning kommer utföras och relateras till kartläggningen av arter och habitat. Detta blir ett vetenskapligt väl underbyggt material som är tänkt att både kunna användas för fysisk planering, tillståndsansökningar och bedömningen av dem. Kartunderlagen kommer att täcka hela Sveriges östra och södra farvatten.
Projektet är ett samarbete mellan AquaBiota Water Research och Uppsala Universitet. Det finansieras av Energimyndigheten och är en del av forskningsprogrammet Vindval.
Faktablad Vindval Marin MedVind
Den första rapport som publicerats i projektet heter Rättsliga förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Det en sammanställning av de rättsliga förutsättningarna ur både ett svenskt perspektiv men också med en hel del internationella utblickar. Sammanställningen har uppdaterats löpande under projektets tre år och publicerades i feb 2022.
Malafry, M. & Öhman, M. C. (2022), Rättsliga förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Naturvårdsverket Vindval Rapport 7028
Slutrapport publicerad 2022-08-22 Isæus, M., Beltrán, J., Stensland Isæus, E., Öhman, M. C., & Andersson-Li, M. (2022) ,Ekologiskt hållbar vindkraft i Östersjön Slutrapport för projekt Marin MedVind (Uppdaterad 2022-09-15) Underlag för storskalig hållbar vindkraft till havs Rapport 7055
De resulterande kartorna från kapitel 11 finns tillgängliga i GIS-format att ladda ner från länken nedan.
QGIS Marin MedVind GIS kapitel 11
ESRI Marin MedVind GIS kapitel 11
Under november 2021 hölls tre webbseminarier där de preliminära resultaten i projektet presenterades. Syftet var dels att sprida kunskap om projektet men också att få återkoppling på resultaten som kommer att inarbetas i den slutliga redovisningen. Inbjudna till seminarierna var vindkraftsindustrin samt myndigheter som är involverade i tillståndsärenden och planering av havsbaserad vindkraft. Presentationen (utan diskussion) från 2021-11-30 spelades in och kan ses nedan: