Med hjälp av GIS-analyser karterades värdefulla områden för fysisk planering och förvaltning i Västernorrlands marina miljö. Metoden för rumslig prioritering i projektet var ramverket Mosaic.
Länsstyrelsen i Västernorrland anlitade AquaBiota för att ta fram ett underlag för länsstyrelsens arbete med grön infrastruktur i havet. Det fanns ett behov av ökad kunskap kring länets värdetrakter och hur de skulle kunna avgränsas för att nå ett representativt nätverk av värdefulla marina områden.
Ramverket Mosaic användes som metod för att söka ut områden att prioritera i rumslig förvaltning. Från tidigare arbete med Mosaic fanns utkast på en förberedande naturvärdesbedömning för Bottenhavet vilken granskades och reviderades i samarbete med länsstyrelsen.
Allt befintligt relevant underlag i form av GIS-filer sammanställdes. Detta inkluderade kartor över bentiska arter och habitat, fågel och fisk. Dessa användes i rumsliga analyser tillsammans med värden från naturvärdesbedömningen för att kartera värdekärnor samt värdetrakter i länet.
Slutligen tittade vi på hur väl de olika arterna och habitat var representerade i värdekärnorna och värdetrakterna, dvs. hur mycket av dem som förekom inuti eller utanför de utpekade områdena. Utifrån denna analys justerades värdekärnorna och värdetrakterna så att de bättre bidrog till ett representativt nätverk av värdefulla marina områden.
Projektet pågick under 2017 och 2018. Resultatet kommer att utgöra ett stöd för arbetet med marin naturvärdesbedömning i Västernorrlands havsområde.