AquaBiota bidrog i arbetet med marin grön infrastruktur när det var i sin linda.
AquaBiota fick i uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) att arbeta med flera delprojekt inom regeringsuppdraget Grön infrastruktur.
Grön infrastruktur (GI) definieras som: ”Ett sammanhängande nätverk av strukturer i landskapet och brukande av desamma som säkerställer en långsiktig överlevnad av livsmiljöer och arter genom att spridningsmöjligheter säkerställs och på så sätt vidmakthåller ekosystemens förmåga att leverera viktiga ekosystemtjänster”.
Det övergripande syftet med regeringsuppdraget är att ge underlag för vägledning till länsstyrelserna vilka ska arbeta vidare med regionala handlingsplaner. Eftersom arbetet med GI är i sin linda i marina miljöer är ett första steg att definiera och konkretisera begreppen värdekärnor och värdetrakter som tidigare använts i terrester miljö och anpassa dem till marin miljö. Dessutom ska de nyckelfaktorer (strukturer, funktioner och processer) som möjliggör en GI i marin miljö – och de hot som finns mot GI – identifieras.
AquaBiota föreslog att Sveriges arbete med Grön infrastruktur i marin miljö ska utgå från en naturvärdesbedömning. Genom att urvalet av vilka biotiska ekosystemkomponenter som ska förvaltas sker efter ett antal kriterier i en naturvärdesbedömning ges en större flexibilitet för lokala och rumsliga aspekter. Detta skiljer sig från många andra policydokument där urvalet är mer eller mindre fastlagt. Ett ramverk för hur Sverige kan arbeta med marin naturvärdesbedömning är under förankring och går under namnet Mosaic. Ramverket har utformats för att möjliggöra ekosystembaserad adaptiv förvaltning genom att vara överblickbart, jämförbart och lätt att revidera.
Vidare har AquaBiota sammanställt befintliga och nationellt övergripande data till en översiktlig nationell bild med information som visar hur GI ser ut i Svenska havsområden. Parallellt har en sammanställning och bristanalys över dataläget gjorts över både nationella och regionala data. Som ett sista delprojekt kommer AquaBiota ta fram en konceptuell idé/förslag på hur en uppställning av en GIS-databas skulle kunna utformas för att tillgodose behov som framförallt förvaltningen har men även andra intressenter (t.ex. vid arbete med MKB:er).
De delprojekt som AquaBiota driver inom marin GI är:
- Definiering och konkretisering av
– (I) värdekärnor och värdetrakter
– (II) nyckelfaktorer (strukturer, funktioner och processer) som möjliggör en god GI
– (III) påverkansfaktorer/hot mot GI - Översiktlig nationell bild (utifrån befintliga nationella data)
– karterade
– karterade och förmodade - Sammanställning och bristanalys över dataläget (nationellt och regionalt)
- Konceptuell idé/förslag över uppställning av en GIS-databas
På YouTube finns tre presentationer/PowerPoint-videor, med inspelat tal
- MOSAIC, ett ramverket för naturvärdesbedömning (< 60 min)
- Hur arbetet med marin grön infrastruktur använder sig av MOSAIC (ca 10 min)
- Kort överblick av MOSAIC (< 20 min)
Se även forskningsprojektet IMAGINE som kommer undersöka effekterna på marin grön infrastruktur under olika scenarier av mänskliga aktiviteter, vilka i sin tur påverkas av rättsliga förutsättningar och förvaltningsstrategier.