I ett forskningsprojekt togs rekommendationer för utformning av kontrollprogram för havs- och sjöbaserad vindkraft fram.
AquaBiota fick finansiering från kunskapsprogrammet Vindval för ett forskningsprojekt rörande utformning av kontrollprogram för havs- och sjöbaserad vindkraft. Vindval är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Naturvårdsverket för forskning om vindkraftens påverkan på människor, natur och miljö.
Det finns en stor potential för havsbaserad vindkraft, men fortfarande är kunskapen bristfällig när det gäller storskaliga effekter på miljön i sjöar och hav. Genom att sammanställa och analysera befintliga kontrollprogram för havs- och sjöbaserad vindkraft kan slutsatser dras om vilka miljöeffekter som har detekterats och om programmen är utformade på rätt sätt för att upptäcka dessa miljöeffekter. Flera organismgrupper undersöktes, såsom marina däggdjur, fågel, fisk och bottenlevande växter och djur. Projektet tog även fram en metod i GIS för att kunna titta på kumulativa effekter av havsbaserad vindkraft på en geografisk skala. Även rekommendationer togs fram för utformning av kontrollprogram för att kunna upptäcka och mäta eventuella miljöeffekter på de olika organismgrupperna.
Under hösten 2015 genomfördes insamlingen av kontrollprogram och andra dokument från Sverige och övriga Europa. Totalt samlades ca 520 dokument in, varav ca 40 är kontrollprogram och ca 75 är miljökonsekvensbeskrivningar. Dokumenten är till största del från Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Belgien, Sverige, Tyskland och Irland.
Länk till Vindvals lägesrapport 2016: Vindkraften i samhället
Rapport:
Enhus, C., Bergström, H., Müller, R., Ogonowski, M., Isæus, M. 2017: Kontrollprogram för vindkraft i vatten – Sammanställning och granskning, samt förslag till rekommendationer för utformning av kontrollprogram. Naturvårdsverkets rapport 6741 från Vindval.