AquaBiota deltog i två forsknings- och utvecklingsprojekt för att utvärdera om flygburen LiDAR (en form av laser) kan användas för att kartering och övervakning av strandområden och grunda bottnar. EMMA var ett fyraårigt forskningsprojekt (2009-2012) finansierat av Naturvårdsverket och ULTRA var ett EU-projekt (Interreg IV).
Projekten syftade till att täcka ett behov av en lämplig metod för storskalig kartläggning och övervakning av grunda bottnar. Lidarmätningar ger för det första en mer detaljerad batymetri än befintliga sjökort. Studier har visat att lidarmätningar, ensamma eller i kombination med flygbilder, även kan ge information om bottnens beskaffenhet, exempelvis bottensubstrat och förekomst av vegetation.
För att utvärdera möjligheten att använda Lidarmätningar i svenska kustområden analyserade vi data från flygburen Lidar och kamera (insamlad med Hawk Eye II) tillsammans med fältundersökningar av bottnar (dyk- och videotransekter) och vattnets optiska egenskaper. I detta arbete samarbetade vi med länsstyrelser, kommuner och andra avnämare.
Depth information from Lidarmeasurement
Djupinformation från Lidarmätning
Rapport: Användarfall för lidarmätningar av grunda bottnar och strandmiljöer längs Sveriges kuster.
Vetenskapliga publikationer:
Tulldahl H.M. and Wikström S.A. 2012: Classification of aquatic macrovegetation and substrates with airborne lidar. Remote Sensing of Environment, 121:347-357.10.1016/j.rse.2012.02.004
Tulldahl H.M, Philipson P., Kautsky H. & Wikström S.A. 2013: Sea floor classification with satellite data and airborne lidar bathymetry. In: Ocean Sensing and Monitoring V, Proc. of SPIE Vol. 8724.