Södra Midsjöbanken har utpekats som ett riksintresse för vindkraft och företaget E.ON har ansökt om att få anlägga en vindkraftspark där. I samband med en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har AquaBiota på uppdrag av E.ON kartlagt förekomsten av blåmussla (Mytilus edulis) på Södra Midsjöbanken genom rumslig modellering och relaterat dessa data till fleråriga inventeringar av alfågel (Clangula hyemalis).
På uppdrag av E.ON har AquaBiota tagit fram heltäckande kartor över blåmusselutbredningen på Södra Midsjöbanken med hjälp av data från Utsjöbanksinventeringen år 2005 och inventeringar gjorda 2011. Analyser av utbredningen av blåmusslor på Södra Midsjöbanken samt närliggande Hoburgs bank visar att blåmusslans utbredning i huvudsak avgörs av tillgången på hårt substrat, och att täckningsgraden av musslor sannolikt inte förändrats mellan 2005 och 2011.
Blåmusslor är en mycket viktig del av dieten för övervintrande alfågel (Clangula hyemalis). För att undersöka hur förekomsten av alfågel är relaterad till utbredningen av blåmussla användes alfågeldata från 2009-2016. Förekomsten av alfågel på bankarna visades framförallt vara kopplad till djup, men även bottenströmmar och variationen i täckningsgraden av blåmussla påverkar. Analyserna visade också att Hoburgs bank var av större vikt för alfågel än Södra Midsjöbanken under perioden 2009-2016, vilket kan bero på den större tillgången av blåmusslor vid ett för alfågel lämpligt djup.