AquaBiota skrev på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten ett bemötande av Favonius överklagande till Mark- och miljööverdomstolen angående ansökan om tillstånd till uppförande och drift av vindkraftsverk i Kattegatt, Falkenberg kommun (mål 6960-14). AquaBiotas bemötande hade fokus på tumlare (Phocoena phocoena).
Sammanfattning av rapporten
I Tyskland har Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation, Building and Nuclear Safety (BMUB) utarbetat ett koncept för att skydda tumlare från ljudexponering vid konstruktion av havsbaserad vindkraft i södra Nordsjön. Baserat på den vetenskapliga kunskapen om hur tumlare påverkas av undervattensbuller från pålning har BMUB fastställt ett dubbelt gränsvärde: SEL får ej överstiga 160 dB re 1 re 1 μPa2 s eller SPLpeak-peak får ej överstiga 190 dB re 1 re 1 μPa på 750 m avstånd från pålningskällan. Det gränsvärde som nås först skall tillämpas. En genomgång av uppmätta bullernivåer genererade vid pålning samt hur stor dämpning som kan erhållas med olika metoder visar att detta gränsvärde inte kan uppnås med dagens teknik. BMUB konkluderar därmed att det idag inte är möjligt att ge tillstånd för pålning vid konstruktion av havsbaserad vindkraft inom tysk ekonomisk zon i södra Nordsjön.
Baserat på det logistiska sambandet mellan bullernivåer uppmätta vid pålning av elva olika vindkraftsparker eller andra marina konstruktioner beräknas ljudexponeringsnivån (SEL) vid pålning av Kattegatt Offshore vara i storleksordningen 176 – 178 dB re 1 μPa2 s på 750 m avstånd om monopile-fundament med en diameter på 6 – 7 m används. Med två alternativa säkerhetsmarginaler baserat på bullernivåerna för de elva olika konstruktionerna beräknas värsta scenario för Kattegatt Offshore vara SEL 181 – 184 dB re 1 μPa2 s. Med dagens metoder för dämpning av pålningsbuller kan man förvänta sig en minskad ljudnivå på 7 – 13 dB re 1 μPa2 s, givet att den praktiska tillämpningen av metoden fungerar. För Kattegatt Offshore innebär detta ett värsta scenario med dämpning en ljudexponeringsnivå på 168 – 177 dB re 1 μPa2 s. Detta ligger 8 – 17 dB över gränsvärdet fastslaget av BMUB. Vid pålning av vindkraftparker i södra Nordsjön har tumlare observerats minska kraftigt eller helt försvinna inom en radie på 20 km eller mer. Konstruktionsperioden som helhet har en negativ påverkan. På 50 km avstånd har tumlartätheten observerats öka, vilket tyder på att flyende tumlare förflyttar sig 50 km från pålningsbullret. Inga observationer har gjorts på längre avstånd så den bortre gränsen för förflyttningar är inte känd.
Utbredning av tumlare är tätt knuten till områden med hög produktivitet. Dessa områden antas vara särskilt viktiga för vuxna honors, och därmed hela populationernas överlevnad. Vuxna honor har extra stort energibehov då de i princip alltid är gravida och/eller ger di. Kalvarna diar i 8 – 10 månader och är under merparten av denna period helt beroende av närheten till sin mamma för sin överlevnad. Om pålning utförs vid Kattegatt Offshore beräknas tumlare påverkas beteendemässigt vid det viktiga området kring Stora Middelgrund. I genomsnitt under året beräknas detta område rymma ca 7 % av alla vuxna honor i populationen i Kattegatt-Bälthavet-sydvästra Östersjön. Populationen är klassad som sårbar (VU) i den svenska rödlistan, har en maximal tillväxtpotential på 4 – 9,4 % och har inte visat några tecken på återhämtning under perioden 1994 – 2012. Sammantaget bedöms pålning vid Kattegatt Offshore medföra en stor risk för kraftig negativ påverkan på populationsnivå i Kattegatt-Bälthavet-sydvästra Östersjön. Det finns alternativa metoder till pålning samt alternativa fundamenttyper som bedöms generera lägre nivåer av undervattensbuller. Av dessa är gravitationsfundament mest beprövat och i två av tre studier har ingen påverkan på tumlare påvisats.
Rapport:
Carlström, J. 2014: Påverkan av Kattegatt Offshore på tumlare. AquaBiota Report 2014:06 rev. 34 sid.