Forskningsprojektet Imagine, om förvaltning av marina landskap, är nu avslutat och resultaten har publicerats i en rapport från Naturvårdsverket.
Imagine har fokuserat på hur förvaltningen kan stärka och stödja bevarandet av grön infrastruktur i den marina miljön. Naturvårdsverket definierar grön infrastruktur som ”ett ekologiskt funktionellt nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden samt anlagda element som utformas, brukas och förvaltas på ett sätt så att biologisk mångfald bevaras och för samhället viktiga ekosystemtjänster främjas i hela landskapet”.
I projektet har vi undersökt olika scenarier för hur den marina gröna infrastrukturen påverkas av mänskliga aktiviteter i förhållande till olika strategier för förvaltning. Genom olika exempel och fallstudier från Västerhavet och Östersjön beskriver vi hur lagstiftning, planering och förvaltningsstrategier bör utformas och fungera ihop för att mål om en grön infrastruktur ska kunna nås. Rapporten ger också en genomgång av de rättsliga förutsättningarna för att skydda och bevara den marina gröna infrastrukturen.
Imagine – Implications of alternative management strategies on marine green infrastructure – var ett samarbete mellan AquaBiota Water Research, Göteborgs universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet. Projektet finansierades av Naturvårdsverket inom forskningssatsningen förvaltning av landskap, och pågick 2016-2020. I projektet har vi försökt besvara frågor om hur en framgångsrik ekosystembaserad adaptiv förvaltning av marin grön infrastruktur ska utformas. Genom tvärvetenskapligt samarbete mellan experter inom ekologi och juridik har vi undersökt effekterna av mänskliga aktiviteter på naturvärden och ekosystemtjänster, i förhållande till rättsliga förutsättningar och förvaltningsstrategier.