På uppdrag från Havs- och vattenmyndigheten har AquaBiota tagit fram ett förslag på ramverk för Sveriges arbete med naturvärdesbedömning i marin miljö. Ramverket går under namnet Mosaic för marin miljö och ska fungera som ett verktyg vid olika former av förvaltning – allt ifrån miljökonsekvensbeskrivningar, områdesskydd, marin grön infrastruktur och inte minst som underlag för havsplanering.
I ett nystartat projekt kommer detta ramverk nu att användas med syfte att ta fram underlag till ett pågående arbete med interkommunal översiktsplanering av havet och en marin grön infrastruktur i Blekinge. Ramverket är uppdelat i två delar: från naturvärdesbedömning av fördefinierade ekosystemkomponenter per havsområde till bedömning av rumsligt specifika platser. Se bilden nedan och följ länken för att läsa mer om ramverket Mosaic.
Inom projektet i Blekinge kommer ekosystemkomponenterna identifieras och värderas med utgångspunkt för Egentliga Östersjön och sedan viktas lokalt för Blekinge läns havs- och kustområden (Steg 1 i ramverket). Dessa värden kombineras med utbredningskartor för så många av ekosystemkomponenterna som är möjligt för att identifiera områden i Blekinge som hyser höga naturvärden. Genom en koncentrationsanalys pekas potentiella värdetrakter ut (se sidan om marin grön infrastruktur för mer information om begreppen), vilka sedan justeras genom en representationsanalys (delar av Steg 2 enligt ramverket). Projektet beräknas vara klart i oktober 2016.
Tillägg till ursprungsnyhet:
Den 10 nov 2016 presenterades arbete inom projektet på en heldagskonferens om grön infrastruktur som arrangerades av Naturvårdsverket. Konferensen filmades och presentationerna kan nu ses på Naturvårdsverkets hemisda. Presentationen som Frida Fyhr på AquaBiota och Jenny Hertzman på Länstyrelsen i Blekinge höll hette: Planering av marin grön infrastruktur – ett gott exempel.
Rapport: Fyhr, F. 2017. Naturvärdesbedömning för interkommunal översiktsplanering och grön infrastruktur för havet i Blekinge. AquaBiota Report 2016:05. 34 sid.