Inom arbetet med bl.a. områdesskydd, marin grön infrastruktur och havsplanering finns i dagsläget ett behov av en enhetlig struktur och linje för hur marina naturvärden ska hanteras och prioriteras inom förvaltningen. Behovet av en enhetlig struktur blir särskilt tydlig vid exempelvis kartering av marina naturvärden, för att säkerställa att de insatser som görs i möjligaste mån svarar mot de kunskapsbehov som finns. Med en enhetlig struktur ökar också möjligheten att utvärdera vilken kunskap som redan finns, samt bedöma vilken kunskapsinhämtning som bör prioriteras.
Syftet med projektet är att skapa en logisk struktur för Havs- och vattenmyndighetens arbete med marina naturvärden som passar mot de ovan nämnda förvaltningsbehoven. Vidare ska ett förslag tas fram på prioriteringar som kan börja användas redan under 2016 i den planerade nationella marina karteringen. Strukturen ska vara logisk, transparent och anpassningsbar för olika skalor och användningsområden (t.ex. regionalt jämfört med nationellt). Resultaten presenteras i form av listor uppdelade på fyra olika havsområden (Bottenviken, Bottenhavet, Egentliga Östersjön och Västerhavet). Utgångspunkten för listorna är alla biotiska ekosystemkomponenter (arter, biotoper) som är kända inom varje havsområde. För varje komponent bedöms sedan ett naturvärde enligt ett ramverk för bedömning av naturvärden som just nu arbetas fram av AquaBiota på uppdrag av HaV inom projektet MOSAIC.
Uppdraget omfattar viss förankring framförallt i relation till de rekommendationer/prioriteringar som görs för den kommande nationella karteringen. En mer omfattande förankring av systemet och de listor som tas fram behöver även ske som en uppföljning av detta uppdrag.