AquaBiota utförde en marin naturvärdesbedömning och omfattande inventeringar kring Lidingös stränder inför Lidingö stads arbete med en blåplan.
Lidingö stad har inlett ett arbete för att öka kunskapen om kommunens akvatiska naturvärden. Kunskapen behövs inom den kommunala planeringen för att belysa bevarandevärden, hot och utvecklingsmöjligheter. AquaBiota har utfört inventeringar och naturvärdesbedömt Lidingös stränder med fokus på de områden som identifierats som prioriterade inför arbetet med blåplanen. Projektet syftade även till att identifiera behov av fördjupade inventeringar samt åtgärder för att bevara eller restaurera marina värden.
Vegetationsinventeringen utfördes med hjälp av snorkling eller dropvideo utefter drygt 200 transekter. I djupare delar av områdena utfördes dessutom bottenfauna- och sedimentprovtagning med hjälp av van Veen-huggare. Totalt noterades 15 arter av kärlväxter, 10 arter av makroalger samt fem arter av mjukbottenfauna.
Naturvärdesbedömningarna utgick från kriterierna naturlighet, funktionalitet, raritet, hotade arter och sårbarhet. Höga naturvärden erhålls för exempelvis naturliga områden med gott om ekologiska funktioner. I det fall rödlistade eller ovanliga arter, eller unika eller hotade livsmiljöer förekommer stärker de naturvärdena ytterligare. Kommunens högsta marina naturvärden bedömdes finnas i Gråviken och Ekholmsnässjön, vilka båda utgör avknoppade, trösklade vikar med mynning i Kyrkviken. I dessa vegetationsrika grunda miljöer är förutsättningarna för evertebrater, fisk och fågel mycket goda. Begränsad förekomst av mänskliga aktiviteter och miljöpåverkan gör att det finns förutsättningar för hotade och ovanliga arter av exempelvis fågel. Vikarna bedöms utgöra mycket viktiga lek- och uppväxtmiljöer för fisk och sannolikt är de avgörande för en stor del av östra Lidingös fiskbestånd.
Krusnate (Potamogeton crispus) är relativt ovanlig i brackvatten. Kring Lidingö påträffades den en handfull gånger.
På 12 meters djup i de centrala delarna av Kyrkviken var bottensedimenten täckta av stora mängder bakterier av släktet Beggiatoa, som tillgodogör sig
svavelväte och frodas vid syrefria förhållanden.
Den enda gäddan (Esox lucius) som observerades i samband med inventeringarna runt Lidingö simmar tyvärr iväg från kameran.