AquaBiota kan nu presentera en revolutionerande, och tillförlitlig, metod att identifiera samtliga fiskarter som förekommer i en sjö genom att analysera DNA i ett vattenprov! Det är första gången detta lyckas i Sverige.
Fler än 50 svenska sjöar och vattendrag har undersökts och resultaten har jämförts med tidigare provfisken. Resultatet av jämförelsen är att den nya metoden är betydligt mer tillförlitlig då den identifierar alla arter säkert, även ovanliga och svårfångade arter som inte alltid fångas med konventionella fiskemetoder. Efter utvecklingsarbetet har AquaBiota använt metoden i undersökningar i Östergötland, Dalarna och Norrbotten.
Metoden går ut på att analysera DNA som fiskar och andra djur avger till omgivningen, detta DNA kallas eDNA (environmental DNA). Mycket internationell forskning har lagts ner på metoden, som nu blivit tillförlitlig och effektiv. Metoden att analysera flera arter inom en organismgrupp samtidigt kallas Next Generation Sequencing (NGS). Även i Sverige har man använt eDNA i vattenprover, men tidigare endast analyserat en art i taget. AquaBiota är först i Sverige att lyckas använda NGS för vattenlevande djur. Utvecklingen av den aktuella metoden har utförts i samarbete med University of Hull (England), Nature Metrics (England) och MoRe Research (Örnsköldsvik).
Den nya metoden revolutionerar provtagningen av fisk och innebär bland annat följande:
- Många fler vatten kan undersökas eftersom fältarbetet att samla in vattenprover går betydligt snabbare än fiskemetoder. Insamlingen kan också utföras med hjälp av helikopter.
- Alla fiskarter upptäcks med eDNA-metoden, vilket gör att hela artsmångfalden av fisk kan undersökas och övervakas. Alla andra fiskemetoder är selektiva, dvs de är inriktade på vissa fiskarter eller storleksklasser.
- Även ovanliga och hotade arter kan övervakas, utan att man behöver fiska upp dem. Det blir inte heller några skador på botten.
- Tillförlitligheten är hög, vilket ger betydligt säkrare tidsserier, och bättre möjlighet att upptäcka förändringar.
- Metoden fungerar i alla typer av vatten: sjöar, vattendrag och även vatten som är svåra att fiska kan undersökas, till exempel stora havsdjup eller vatten under is.
Metoden kräver mycket hög expertis inom genetik, molekylärbiologi och ekologi för att lyckas.
– Alla Sveriges 100 000 sjöar skulle kunna undersökas på ett år, säger Martin Isaeus VD på AquaBiota
– Vi kan tacka CSI som har inspirerat oss till det här forskningsgenombrottet, berättar Micaela Hellström, en av forskarna bakom metoden.
Läs mer om vår verksamhet kopplat till eDNA.