Preliminära resultat visar nu för första gången att det är möjligt att identifiera lodjursindivider med hjälp av prover från snöspår. Att utföra eDNA-analyser på spår i snö ger helt nya möjligheter för att studera däggdjursindivider, deras vandringsmönster och släktskap.
Analyser utförda på individnivå för både djurparksprover och prover insamlade i naturen gav utslag, vilket indikerar att det går att identifiera lodjursindivider med hjälp av prover från snöspår. Fem av fem testade markörer för mikrosatelliter för lodjur fungerade. För att säkert skilja individer från varandra behövs normalt ca 20 fungerande mikrosatelliter. Till vår kännedom är detta första gången någonsin en lyckad analys av kärn-DNA utförts ur snöspår från lodjur, till en början från djurparken och därefter från naturen. Metoden är icke-förstörande och stör inte djuren. Efter ytterligare en etapp av provtagning och molekylär finjustering, kommer metoden att vara ett effektivt verktyg för att kunna identifiera lo i stor skala i syfte att samla in populationsdata som kan användas i förvaltning av arten.
Läs mer i projektets delrapport samt om eDNA och möjligheterna med denna metod.
Lodjursprojektet är ett pilotprojekt finansierat av Naturvårdsverket där AquaBiota, Länsstyrelsen, Svenska Jägareförbundet och Nordens Ark samarbetar. Läs mer om samarbetet på Länsstyrelsens hemsida.
Lodjursspår nära Bengtsfors, provtaget december 2018. Foto: Nicklas Wijkmark