Alla organismer lämnar spår i form av DNA-fragment som sprids i omgivningen och dessa går att extrahera och analysera. Genom vattenprover kan vi ta reda på vilka arter som finns och är vanliga i ett vatten. Tekniken kallas miljö-DNA eller eDNA (från engelskans environmental DNA) och är nu en väletablerad inventeringsmetodik.
AquaBiota har goda resultat från cirka 60 projekt i Sverige där vi inventerat en stor räckvidd av organismer, inklusive däggdjur, fisk, fågel, kräftor, musslor och groddjur utifrån vattenprover tagna i sjöar, våtmarker, vattendrag och till havs.
Resultaten från studierna av fisksamhällen visar en artrikedom som inte kan fångas med traditionella inventeringsmetoder så som provfisken eller elfiske. Analyser för ryggradsdjur har även uppvisat en god förmåga att fånga betydande biodiversitet över många grupper och inkludera både dag och nattaktiva organismer. Tillförlitligheten är mycket god och detektions graden är högre än i konventionella metoder.
Utvecklingen inom fältet går mycket snabbt och vi deltar aktivt i forskningen och utvecklar metoder tillsammans med några av de andra ledande internationella aktörerna inom fältet. För närvarande håller vi på att kvalitetssäkra metoder för att spåra föroreningskällor i dricksvatten via analyser av genetiska regioner hos E. coli bakterier.