På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har AquaBiota, inom projektet ”Grön Infrastruktur”, lagt fram ett förslag på en plan för karteringen av Sveriges marina naturvärden. Karteringen syftar till att skapa heltäckande kartunderlag av marina växter, djur och biotoper över hela Sveriges havsområde inklusive ekonomisk zon.
Karteringen ska enligt förslaget utföras på två nivåer med skilda huvudsyften men med det gemensamma syftet att uppfylla krav och behov på nationell och internationell nivå gällande naturvärden och resursutnyttjande av den svenska marina miljön. I den första nivån ska hela Sverige karteras till sommaren 2017. Detta sker uppdelat på tre havsplaneområden: Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Denna mer översiktliga kartering utförs bl.a. för att understödja målet om områdesskydd där 10 % av kust- och havsområden ska vara skyddade till år 2020. I den andra nivån ska vardera Sveriges kustlän detaljerat karteras fram till och med år 2021. Karteringarna syftar bl.a. till att skapa underlag för förvaltning och planering gällande våra marina resurser men även för arbetet med de EU-direktiv som rör havsmiljön och dess status. Detta rör framförallt de tre ”miljödirektiven” – vattendirektivet, havsmiljödirektivet och art- och habitatdirektivet.
AquaBiota har under vintern arbetat med att samla in initiala underlag till karteringen i form av befintliga inventeringsdata genom projektet ”Punktdatasammanställning av marinbiologiska data”. Detta underlag kommer att kompletteras med ett storskaligt fältarbete kommande somrar med en särskilt intensiv fältsäsong 2016 då dataunderlag ska samlas in, både för två länskarteringar (Västerbotten och Västra Götland) men även för karteringen av de tre havsplaneområdena.
I detta arbete involveras flera olika myndigheter för att identifiera varierande rumsliga karteringsbehov över landet. Arbetet samordnas även med myndigheter såsom SGU och SMHI för sammanställning av abiotiska underlag för karteringen.