På grund av salthaltsgradienten och den låga biodiversiteten är Östersjön särskilt känslig för klimatförändringar. Klimatdrivna förändringar i temperatur, isläggning, salthalt och vattennivå riskerar påverka arters, habitats och ekosystemtjänsters utbredning och tillstånd negativt.
I en nyutkommen artikel i Diversity and Distributions använder vi en utbredningsmodell för blåstång i kombination med modeller över spridning, konnektivitet och populationsdynamik för att förutsäga blåstångens utbredning under framtida klimatförhållanden.
Modellerna visar att blåstångens utbredning förväntas krympa drastiskt, huvudsakligen på grund av minskande salthalt. Det finns också en risk för att ändringarna i klimatet kommer att gå så pass snabbt att lokalt anpassad blåstång, med tolerans mot låg salthalt, inte hinner med eftersom arten har begränsad spridningsförmåga. En minskande utbredning av blåstång i Östersjön riskerar att få mycket stora konsekvenser för såväl biodiversitet som ekosystemfunktioner, eftersom arten är den enda stora habitatbildande arten på hårda bottnar i stora delar av Östersjön.
Länk till artikeln:
Jonsson, P.R., Kotta, J., Andersson, H.C., Herkül, K., Virtanen, E., Nyström Sandman, A., Johannesson, K. 2018. High climate velocity and population fragmentation may constrain climate-driven range shift of the key habitat former Fucus vesiculosus. Diversity and Distribution. DOI: 10.1111/ddi.12733.