Micaela Hellström från AquaBiota är suppleant i styrelsen för det femåriga EU-projektet Utveckling av genetiska verktyg för biologiska inventeringar i Europas akvatiska ekosystem (COST Action CA15219), tillsammans med tre andra svenskar. Projektet kallas även DNAqua-Net (http://dnaqua.net/) och handlar om tillämpning och förfining av miljö-DNA (eDNA) enligt EUs vattendirektiv. eDNA-provtagning innebär att de DNA-spår som alla organismer efterlämnar i miljön analyseras och används som inventeringsmetod. Forskare från fler än 40 länder deltar i projektet. Intresset är enormt och den största arbetsgruppen (WG3) inom DNAqua-Net beslutar om insamlings- och extraktionsprotokoll för limnisk och marin miljö. Micaela leder en av undergrupperna om hur eDNA-metoder ska utvecklas och användas i både limnisk och marin miljö. Informationen ska även delas med det svenska eDNA-nätverket och resultaten ska förberedas för det svenska eDNA-mötet i Göteborg i april 2017.
Micaela har även varit en av rådgivarna för framtida eDNA projekt inom EU. Hon presenterade även nyutvecklade DNA-metoder på DNAqua-Net-kongressen i Essen Tyskland i mars i år, och deltog i arbetsgrupper för spetskompetens inom området.
COST (Cooperation in Science and Technology) är ett EU-ramverk som är till för att stödja internationellt samarbete mellan forskare, forskarstudenter och ingenjörer.
Foto: Florian Leese, University of Duisburg-Essen