AquaBiota har undersökt havsbotten med dropvideo, bottenhugg, dykning och vattenkikare på uppdrag av länsstyrelsen i Gävleborgs län. Syftet med projektet är att tillgodose behovet av inventeringsdata för naturvärdesbedömning och utbredningskartor för marina naturtyper.
I dagsläget är bara drygt 2 % av havsarealen i Gävleborgs län skyddad. För att nå regeringsuppdraget om att skydda 10 % fram till 2020 behövs mer kunskap om undervattensmiljön i länet. Första steget är att få kännedom om viktiga områden och deras naturvärden. AquaBiotas uppdrag innebar både komplettering av inventeringsdata i hela Gävleborgs län och en fördjupad inventering av vegetation och bottenfauna i 15 områden. I tre av områdena inventerades även kransalger med hjälp av vattenkikare. I projektet testades också AquaBiotas dropvideoapp för första gången i skarpt läge.
Tillsammans med tidigare insamlade data används inventeringsdata för att framställa heltäckande kartunderlag över bentiska biotoper. Dessa kommer användas som underlag för miljöövervakning och eventuell reservatsbildning samt uppföljning av marina naturvärden.
Projektet finansieras av Havs- och vattenmyndigheten samt Jordbruksverket och pågår 2017-2018.