Målsättningen med MMÖG är att ta fram ändamålsenliga GIS-underlag för förvaltningen av Östergötlands marina område. GIS-kartorna beskriver bottnarnas fysiska likväl som biologiska förhållanden, inklusive kartor över förväntade naturvärden av olika klasser.
Projektet syftar även till att fastställa kvaliteten i djup- och bottensubstratsunderlag som har tagits fram med olika metoder, samt vilka effekter dessa kvalitetsnivåer har för den biologiska modelleringen.
MMÖG är ett samarbetsprojekt mellan AquaBiota, Länsstyrelsen i Östergötland, Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) och Norrköpings kommun. MMÖG är finansierat av Naturvårdsverket som även deltar i projektets referensgrupp tillsammans med ett antal andra länsstyrelser. AquaBiota samordnar MMÖG och utför modelleringar och producerar kartor av bl.a. batymetri, strömmar, salinitet, förekomst av bentisk biota samt potentiella naturvärden av olika klasser. Sjöfartsverket förser projektet med djupdata i punktform och SGU modellerar bottensubstrat. Länsstyrelsen tar i samarbete med Norrköpings kommun och AquaBiota fram metoder för naturvärdesklassning av modellerad bentisk biota. Data om förekomster av bentisk biota har dels sammanställts av Östergötlands länsstyrelse från tidigare undersökningar, dels samlats in med hjälp av dropvideo-inventering av AquaBiota och länsstyrelsen. Projektet genomförs 2009-2010.
Rapport: Modellering av Östergötlands marina habitat och naturvärden.