En workshop med fokus på inventering av undervattensmiljöer med hjälp av dropvideo arrangerades av länsstyrelserna i Skåne och Blekinge. Workshopen ägde rum den 23-24 september i Järnavik, Blekinge inom ramen för projektet MARMONI. 36 personer från regionala myndigheter, konsulter och universitet deltog under de två dagarna.
Syftet med mötet var tvåfaldigt. Dels erbjöds upphandlare, analytiker och utförare en möjlighet att praktiskt prova videokamera i fält medelst olika kamerasystem och båtar, samt tillhörande tolkning av insamlade filmer. Dels var syftet att samla in synpunkter på metoden för att kunna ge väl förankrade rekommendationer till en kommande nationell undersökningstyp.
Programmet bestod av inledande presentationer under den första förmiddagen, följt av en praktisk fältexpedition. Under fältexpeditionen fick deltagarna själva pröva att undervattensfilma i fält. Båtar samt videosystem tillhandahölls av länsstyrelserna i Västra Götaland och Skåne, Linnéuniversitet samt företagen DeepVision, Marin Mätteknik (MMT), Medins Biologi AB och AquaBiota Water Research. Dag två inleddes med tre ytterligare presentationer, varav två fokuserade på användningsområden för insamlade data samt statistiska aspekter i förhållande till EU direktiv och nationell lagstiftning. Den tredje presentationen gav en inblick i det kamerasystem som används i Finlands nationella karteringsprogram (ej nedladdningsbar). Presentationerna följdes av gruppdiskussioner samt sammanställning i plenum.
Presentationerna finns här för nedladdning:
- AquaBiota: Introduktion till MARMONI (Martin Isaeus)
- Biogeografisk uppföljning/Visuella metoder: Samordnad uppföljning m.h.a visuella metoder (Mona Naeslund)
- Visuella metoder: Utvärdering av visuella undervattensmetoder för uppföljning av marina naturtyper och typiska arter: variation, precision och kostnader (Martin Gullström)
- WATERS: Förslag på enhetlig hantering av osäkerhet inom statusklassning och uppföljning (Mats Lindegarth)
- AquaBiota: Pågående metodutveckling för tolkning av film (Göran Sundblad)
Slutsatser och rekommendationer från workshopen finns sammanställda i rapporten Inventering av undervattensmiljöer med hjälp av dropvideo – rapport från workshop 23-24 september 2013.
Se MARMONIs gemensamma hemsida för mer information om MARMONI-projektet.