AquaBiota ansvarade för fältundersökningar i Bottenviken samt för modellering och framställning av habitatkartor i detta projekt lett av Naturvårdsverket.
I syfte att öka kunskaperna om den svenska utsjömiljön gavs Naturvårdsverket år 2007 i uppdrag av regeringen att fortsätta kartläggningen av utsjöbankar. Den första kartläggningen av utsjöbankar (U1) genomfördes under åren 2003-2005, medan den fortsatta kartläggningen (U2) genomfördes under perioden december 2007-2010, båda under ledning av Naturvårdsverket. U2 utfördes i samråd med Energimyndigheten, Fiskeriverket, Sveriges geologiska undersökning, samt Sjöfartsverket. I projektgruppen ingick även Artdatabanken, Boverket, Gotlands Högskola, Hafok, samt Lunds, Göteborgs, Stockholms och Umeås Universitet. AquaBiota assisterade i projektledningen, var medredaktör för rapporten och ansvarade för fältundersökningar i Bottenviken samt för modellering och framställning av habitatkartor.
U2 följer delvis upplägget av U1 och innefattar organismgrupperna fisk, sjöfågel samt bottenlevande växter och ryggradslösa djur. I uppdraget ingick att belysa utsjöbankarnas värde ur den marina naturvårdens synvinkel samt att skapa ett underlag för marin planering och förvaltning som kan underlätta genomförandet av olika havsmiljöåtgärder, exempelvis vid projektering av havsbaserad vindkraft.
Inom ramen för de båda undersökningarna har 42 utsjöbankar inventerats med en total yta på 5 452 km², vilket motsvarar ca 3% av Sveriges havsområden.
Resultaten från U2 redovisas som rena inventeringsbeskrivningar och, för bottenlevande växter och djur, även i form av modellerade kartor av arters predikterade utbredning på utsjöbankarna. Modelleringen baserar sig på data från video- eller ROV-inventeringar och har utförts med GRASP-metoden. Motsvarande modellering har tidigare gjorts även för U1-bankarna, se länkar till rapporter nedan. I arbetet med U2 ingick också utvecklingen av ett system för bedömning av marina naturvärden på utsjöbankarna. Bedömningen omfattar alla hittills undersökta utsjöbankar, dvs. alla bankar inom både U1 och U2, och gjordes separat för de olika undersökta organismgrupperna. I bedömningen ingick till viss mån även marina däggdjur, för vilka uppgifter hämtades direkt från expertbedömningar på säl och tumlare.
Predikterad utbredning (sannolikhet för förekomst) av Rev på Svenska Björn.
Rapporter:
Undersökning av utsjöbankar – Inventering, modellering och naturvärdesbedömning (2010)
Inventering av marina naturtyper på utsjöbankar (2006)
Utbredningen av arter och naturtyper i Östersjön – En modelleringsstudie (2008)