AquaBiota har gjort en analys av rumslig information för olika Natura 2000-naturtyper, naturvärden och bevarandemål på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Arbetet är tänkt att stödja Havs- och vattenmyndighetens arbete med att bedöma om nätverket av marina skyddade områden i Sverige är ekologiskt funktionellt, representativt och sammanhängande.
I alla Sveriges havsområden finns ett antal miljöer som pekats ut som viktiga för att skydda biologisk mångfald. För att utvärdera hur representativa de marina skyddade områdena är gjordes en GIS-analys för hela Sverige utifrån tillgängliga underlag. I analysen beräknades hur mycket av olika bevarandemål knutna till mjuk- och hårdbotten, fotisk- och afotisk zon, marina Natura 2000-naturtyper samt utvalda naturvärden som befinner sig på platser med områdesskydd. Analysen gjordes för nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden med marin anknytning.
Natura 2000-naturtyper är miljöer som bedömts som viktiga livsmiljöer för biologisk mångfald eller har en begränsad utbredning, som exempelvis blottade ler- och sandbottnar och estuarier. De naturvärden som undersöktes var bl.a. olika typer av ekologiskt viktiga miljöer, såsom musselrev och områden för fisklek men även reproduktionslokaler för tumlare och områden med hög sannolikhet för förekomst av vikare, gråsäl och knubbsäl.
För att jämföra graden av områdesskydd mellan de olika havsområdena Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet undersöktes dessa även separat. Vidare gjordes även en motsvarande analys på länsnivå samt EEZ. I många fall var de skyddade områden lika varandra i de olika havsområdena och länen men i vissa fall fanns stora skillnader. Detta kan dels bero på naturliga variationer i förekomst av vissa Natura 2000-naturtyper och naturvärden men i annat fall kan vissa viktiga miljöer vara underrepresenterade inom olika havsområden vilket är viktigt att ta hänsyn till när nya områden pekas ut för områdesskydd.
Projektrapport: Dahl, M. & Näslund, J. 2018: Representativitet av marina bevarandemål och naturvärden inom Sveriges skyddade områden. AquaBiota Notes 2018:05.