Slutrapporten från projektet Values är nu publicerad (Nyström Sandman m.fl. 2017). Values är en del av Naturvårdsverkets forskningssatsning Värdet av Ekosystemtjänster och projektet är det enda i satsningen som har havet i fokus. Genom att djupstudera två olika livsmiljöer i havet har Values visat hur ekosystemfunktioner kan karteras, kvantifieras och värderas. Genom att relatera värde och nytta av olika typer av ekosystemtjänster till mänsklig påverkan har vi kunnat visa på annars osynliga kostnader för miljöproblemen.
Projektets resultat kommer att presenteras på forskningsprogrammets slutkonferens som äger rum 21 mars. Konferensen handlar om hur ekosystemens betydelse och dess värde kan integreras i samhällsplaneringen och hur ekosystemtjänster kan bli en självklar del av beslutsunderlagen vid en hållbar samhällsplanering.
Foto: Antonia Nyström Sandman, AquaBiota
Values har studerat två olika livsmiljöer i Östersjön – djupa sedimentbottnar och grunda skärgårdsvikar, och hur de påverkas av invasiva arter och övergödning. Vi har visat hur miljöproblem och de förändringar av ekosystemen de kan förorsaka påverkar produktionen av ekosystemtjänster. De metoder och angreppssätt vi använt är tillämpbara även i andra sammanhang. En förutsättning är att det går att ta fram kvantitativa mått på sambanden mellan funktioner och värden. Steget vidare till ekonomisk värdering av dessa tjänster är ett viktigt redskap för att förstå vilka värden som står på spel när olika beslutsalternativ ska jämföras i planeringsprocesser och integreras i politiska beslut, för att i slutänden åstadkomma en hållbar förvaltning.
Stora risker med nya arter
Djupa sedimentbottnar täcker stora delar av Östersjön. De bidrar med viktiga ekosystemfunktioner, som nedbrytning av organiskt material och omsättning av näringsämnen. En invasion av nya havsborstmaskar av släktet Marenzelleria har påverkat dessa viktiga processer.
- Marenzelleria hittades för första gången i Östersjön 1985. Den kom troligen med barlastvatten i fartyg.
- Maskarna är små, men gräver mycket djupa gångar i sedimenten.
- Nu finns det uppskattningsvis 2,3 biljoner individer som tillsammans väger 39 tusen ton.
- Marenzelleria beräknas öka återcirkulationen av fosfor från sedimenten med 2–4 %.
- Det ökar kostnaden för att uppnå internationellt satta mål om fosforreduktion med 16–71 % över de kommande 60 åren.
Kustfisken påverkas av övergödning
Grunda skärgårdsvikar är viktiga livsmiljöer för kustfisk. Många områden är också starkt påverkade av övergödning, vilket ger grumligare vatten och en annan typ av vegetation, vilket även påverkar fiskbestånden.
- Omsättningen för fritidsfiske räknas i miljarder kronor.
- Tillgången på bra livsmiljöer har en direkt påverkan på mängden stora rovfiskar i närområdet.
- Den ökade tillförseln av fosfor till Östersjön har haft en negativ effekt på abborrfångsterna.
- Om fosforutsläppen minskar med 40 % blir fångstvärdet av abborre 72 miljoner kronor högre per år.
- Abborren gynnas av klarare vatten medan gösen missgynnas. En förbättring av siktdjupet med 11 % skulle ge 20 % fler abborrar och en nästan lika stor minskning av gös. Dock är abborren betydlig vanligare än gösen, så i absoluta tal ökar abborren mer än gösen minskar.
Produktion av fisk är bara en av flera ekosystemtjänster som de grunda vikarna genererar. De utgör livsmiljöer för en stor mångfald av arter, och är mycket viktiga för Östersjöns ekosystem.
Referens: Nyström Sandman. A., Bergström, U., Gren, I.-M., Sundblad, G., Tafesse Tirkaso, W. & Wikström, S. 2017: VALUES – Värdering av akvatiska livsmiljöers ekosystemtjänster, Naturvårdsverkets rapport 6752, februari 2017.