Under två intensiva dagar på Havs- och vattenmyndigheten informerades förvaltare, myndighetspersoner, beslutsfattare, forskare och andra intressenter om resultaten från EU LIFE+ projektet Baltic Sea Information on the Acoustic Soundscape (BIAS). Projektet har syftat till att demonstrera hur förvaltningen av kontinuerligt undervattensbuller kan genomföras för Östersjön med avseende på Havsmiljödirektivets indikator 11.2. BIAS lämnar efter sig en rad olika standarder, metodiker och verktyg som hjälp till förvaltarsidan i ett steg som för oss närmare utvärderingen av god miljöstatus för Östersjöregionen. I BIAS har AquaBiota ansvarat för framtagandet av den regionala implementationsplanen och ett GIS-baserat planeringsverktyg. AquaBiota assisterar även projektkoordinatorn FOI i den övergripande projektadministrationen.
Implementationsplanen föreslår den framtida strategin för övervakning av indikator 11.2 baserat på metodiken och standarder som användes under BIAS fältmätningar, dataprocessering, och ljudkartemodellering. I planen ges även alternativa sätt att utvärdera miljöstatusen med avseende på undervattensbuller. Planen färdigställs under kommande månader och kommer att kunna laddas ner från BIAS projektsida under tidig höst 2016.
Det webbaserade planeringsverktyget riktar sig i huvudsak till myndighetspersoner med främsta syftet att underlätta utvärderingen av både uppmätta och modellerade akustiska data för indikator 11.2 i Östersjön. I verktyget kan man granska ljudkartorna geografiskt inom ett fritt anpassat intresseområde och även beräkna statistik för området i diagram- eller tabellformat.
För närvarande innehåller verktyget data från BIAS för 2014, men avsikten är att akustiska övervakningsdata ska rapporteras in löpande framöver. Som användare kan man till verktyget även importera olika typer av GIS-underlag som är nödvändiga i planerings- och förvaltningscykeln för buller eller av enskilt intresse. Utvecklingen av verktyget är inne i sin slutfas och beräknas var färdigt under hösten 2016.
Mer information om projektet finns på www.bias-project.eu.