Lördagen den 20 september stod AquaBiota som värd för en delegation bestående av fem kinesiska myndighetspersoner som var på ett kort besök i Sverige. Besöket ingår i ett projekt som drivs av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) vilket är finansierat av norska UD och ingår som en del av implementeringen av Stockholmskonventionen. Stockholmskonventionen är ett regelverk utformat för att försöka begränsa produktionen och spridningen av långlivade organiska föroreningar (persistent organic pollutants, POP).
Dagen förlades till SLUs Sötvattenslaboratorium vid Drottningholm och temat var ”Risk assessment for environmental decision making – how to use results from biological samples for management”. På agendan stod en genomgång av hur AquaBiota arbetar med modellering av olika marina arters utbredning på uppdrag av Länsstyrelser i olika län samt beskrivning av verktyget Marxan. Medverkade gjorde även Erik Årnfelt från Länsstyrelsen i Östergötlands Län, som är ett av de län där AquaBiota genomfört modelleringsarbete och Marxan analyser. Erik berättade hur dessa underlag används samt hur beslutsprocessen ser ut i Länsstyrelsen.
Vidare demonstrerades några praktisk arbetsmetoder i fält, så som botteninventering med dropvideo samt vittjning av ett provfiskenät.
I slutet av dagen berättade medarbetare från SLU om sin verksamhet och gav en guidad visning av sötvattenslaboratoriet. Gästerna fick bland annat se hur man tar ut otoliter från gös för att åldersbestämma fisken. Deltagarna fick också gå och hälsa på olika fiskar och kräftor i laboratoriets akvarium.
Besöket var uppskattat av gästerna som hade besökt Naturvårdsverket dagen före och som nu skulle vidare till Prag för att avsluta sitt Europabesök.